Sanelisiwe – en del av team Sør-Afrika

I de kommende nyhetsbrev vil dere bli introdusert for «creme de la creme», kjernen i arbeidet som gjøres i felt, de som faktisk gjennomfører og som er Impande Norges føtter på bakken. Først ut er en blid, kunnskapsrik og dreven dame, Sanelisiwe «Sane» Ncama.

Sanelisiwe Ncama er en av de supre ressursene som utgjør teamet i Impande Sør-Afrika, hvor hun har jobbet siden desember 2012, da hun begynte i «Future Leader» programmet som 19-åring. I år fyller hun 29 og jobber på kontoret, med ansvar for barnehagene i KwaZulu Natal.

Hvilken del av jobben din liker du best?

  • Jeg liker best å interagere med barnehagene. Selv å hjelpe dem med søknader liker jeg. Som regel får de positiv respons på søknadene, og det er det aller kjekkeste for meg! [les: dette sikrer de voksne lønn, og barna næringsrike måltid hver dag]

Hva er den største utfordringen i din jobb?

  • Ressurser! Ofte starter de frivillige damene en barnehage uten noe som helst å fylle den med. De underviser barna uten én eneste ressurs. De barnehagene som ikke er registrerte i staten får heller ingen ressurser, ingen midler, så det er bare kjærlighet de har å gi. Så da jobber vi videre utfra kjærligheten de har for barna og arbeidet sitt. De får jo heller ikke lønn, så det er ofte smertefullt for meg å høre hvordan de må jobbe uten å få noe som helst tilbake.

Hvor er du om fem år?

  • Jeg håper at alle barnehagene i KwaZulu Natal vil ha kommet seg videre om fem år. Da kan jeg kanskje vurdere å starte min egen arbeidsplass?

Hvis vi fikk 5 MZAR (tilsvarer i underkant av 3 MNOK), og du bestemte hvordan vi skulle bruke dem – hva ville du prioritere da?

  • Først måtte vi vurdere hvem som har behov, enten for bygg, annen infrastruktur eller opplæring. Jeg kan være spesifikk; kanskje om jeg jobbet med ti barnehager; da kunne jeg sørge for at de ti fikk full pakke; bygg, vann, sanitær, utstyr, lekeplass og opplæring. Da kunne disse også fungere som referanse-barnehager for fremtidige barnehager eller givere som ville se utviklingen.

 

Community meeting

I mars fikk jeg (Andrea Lothe) være med Sanelisiwe ut i felt hvor hun hadde samlet over 100 barnehagelærere som ville lære mer om Impandes arbeid, skiftet i stat hvor barnehager nå flyttes fra å være lagt under sosialdepartement til å være underlag utdanningsdepartement og mere til. Sanelisiwe får god kontakt med barnehagelærerne, skjønner intuitivt hvilke bekymringer de har og adresserer dem før et eneste spørsmål er stilt. Hun tar seg tid til å svare på spørsmål og sørger for at det stadig kommer latter heller enn bekymringsrynker i ansiktene foran seg.

 

Vi er heldige som har Sanelisiwe på teamet,

og det er jammen bra for alle barnehagelærerne i KwaZulu-Natal også! Veien videre i utviklingsarbeidet ser lys ut med henne på laget