Første Pre-School under bygging i Pondoland

Impande har siden 2006 arbeidet sørlige deler av KwaZulu Natal. Dette er i grenseområdet til deltstaten Eastern Cape. Det nye satsningsområdet i Eastern Cape heter Pondoland og kommunen heter Bizana. Området er også blitt kalt The Wild Coast. I Bizana bor det ca 150 000 mennesker. Pondoland ble vel kjent i Apartheidtiden for sitt voldsomme opprør i 1960. Pondoen snakker sitt eget språk isiMpondo, men kan lett også forstå isiZulu og Xosa. Folket der har levd noe isolert og området har aldri vært «kolonisert».  Befolkningen er 98,5% svarte afrikanere og kun 0,2% er hvite.  Jeg besøkte området i vinter. Det som møtte meg var et vakkert grønt gressland, utarmet jord, ingen trær, men med masse kveg og ikke minst hester. Pondoene elsker sine hester.

Impande samarbeidspartner NAG har registrert 150 tiltak for førskolebarn i området. De fleste tiltak parker for barn, i skur og leirhytter. Disse er drevet av eldre kvinner som samler barn, som blir overlatt mer eller  mindre til seg selv på dagtid, mens foresatte er ute på åkeren eller på jobber andre steder. Målet er å utvikle disse park-initiativene for førskolebarn til gode og stimulerende barnehager.

Det første prosjektet er å bygge Monto Preschool for ca 4o barn. Det skal stå ferdig den 1. september 2019.

Dette prosjektet er finansiert  av midler som kom inn på  Ormsund Lions Julekonsert 2018 og på en Facebook-innsamlingen i forbindelse med Impandes ledres 70-årsdag. Vi takker alle givere som har gjort dette mulig mulig!

Bizana